Mange børn med 22q11 oplever taleproblemer, i form af forsinket sprogudvikling og snøvlen ved tale.

Dette kaldes også VPI. VPI står for velo-pharyngeale insufficiens og skyldes det bløde ganesejl og Velopharyngeal sfinkter som siddder bagpå halsen. Dette og meget mere kan læses her: https://www.netinbag.com/da/health/what-is-velopharyngeal-insufficiency.html

Snøvlen skyldes at ganesejlet (det bløde væv bagerst i ganen) ikke lukker ordentligt og dermed er der en utæthed mellem næse og mund. Det vanskeliggør udtale af de hårde lyde som k, p og t.

Det gør det også svært for spædbørn at spise/drikke, da mælken og anden mad samt gylp løber op i næsen. Det kan påvirke barnets lyst til at spise.

kilde https://www.auh.dk/afdelinger/center-for-medfodte-hjertesygdomme/voksne-med-medfodt-hjertesygdom/medfodt-hjertesygdom/syndromer—nar-der-er-mere-end-bare-en-hjertesygdom/

Taleinstituttet i Århus og Læbe/ganespalte klinikken i Hellerup anbefaler at børn med 22q11 og talevanskeligheder bliver tilknyttet dem alt efter om man bor i Vest Danmark eller Øst Danmark.
Her arbejder og underviser man børn som bl.a. har disse vanskeligheder, det er dog ikke altid let, da børn netop med 22q11 har. De samarbejder med forældre, skole, institutioner og vejleder gerne relevante voksne i at hjælpe disse børn. En del af børnene har glæde og gavn af Tegn til Tale som støtte for den sproglige udvikling.

Audiologopæd, cand.phil. Helle Albrechtsen, Ganespalteafdelingen, Taleinstituttet, Århus Audiologopæd, cand.mag. Maria Boers Læbe-Ganespalte Centret, Hellerup har skrevet en god artikel netop om alt dette. På trods af alder (oktober 2004), er den stadig aktuel.

Læs Artikel